Cafe Açmanın Püf Noktaları
Nasıl Başlarım?
1-Cafenizin türüne karar verin: Açmayı düşündüğünüz cafenin konseptini planlamalısınız.Arkadaşların beraber vakit geçireceği bir mekan mı,sabahları için bir atıştırma yeri mi,sadece erkeklerin takılacağı ve maç izleyeceği bir yer mi olacağına karar vermelisiniz.Örnekler tabiki de çoğultulabilir.Hedef kitlenizi belirlemeniz sizin ilk karar vermeniz gereken şey.
2-Kendinizi müşteri olarak hayal edin:Müşteri olarak zihninizde bu cafeye geldiğinizi canlandırın.Ne yemek ve içmek istersiniz? Nasıl masalarda oturup,neye ihtiyaç duyarsınız? Bunları hayal etmek,fikir sahibi olmanızı kolaylaştıracaktır.
3-Büyüklüğüne karar verin:Aynı anda kaç kişiye servis verebileceğinizi düşünün.Bunun için bulunduğun şehrin insan potansiyeli de çok önemli.Şunu da unutmayın ki:insanlar cafenizin ne kadar büyük olduğundan çok, nasıl göründüğüne ve de nasıl hizmet verdiğine bakacaklardır.
4-Yardım almaktan çekinmeyin:Daha önce bu işle ilgili deneyimi olan çevrenizdeki insanlara mutlaka danışın.Onlardan öğreneceğiniz küçük ayrıntılar başarınızı büyük oranda etkileyebileceğini aklınızdan çıkarmayın.
5-Konum belirleyin:Cafenizin konumu,başarınız için en önemli kriterlerden biri.Cafe çeşidine göre konum belirlemeniz,hedef kitlenize ulaşmanızı kolaylaştıracaktır.Örneğin öğrencilere yönelik bir cafe açmayı düşünüyorsanız,okul ve dershane yakınlarında cafenizi açmanız isabet olacaktır.
6-Aşağıda belirttiğimiz şartları yerine getirdikten sonra, cafenizi açmaya hazırsınızdır.Güzel bir açılış töreniyle cafenize can suyunuzu verebilirsiniz..
Maliyeti
Türüne,büyüklüğüne ve konumuna göre oldukça değişkenlik göstermektedir.Ortalama bir cafe 15.000 TL ile açılabilmektedir.Açmak istediğiniz cafe özelliklerini bize yazarsanız,sizin için bir maliyet hesaplaması yapabiliriz.
Açma Şartları
a)Kapalı alanı en az 60 m2 olacak.
b)Bay ve bayanlar için en az iki adet tuvalet olacak,(Bedensel engellilerinde kullanabileceği şekilde düzenlenecek.)M.K.7 Ekim 2004
c)Sanayi tipi bulaşık makinası,ve Yağ tutucu takılacak lavabo altına.
d)Klima,Jeneratör bulunacak,Bacaya bağlı ocak üstünde davlumbaz olacak.
e)Mutfak kısmı duvarlar komple fayans olacak.
f) Mutfak kısmı üç bölümden oluşacak ve hijyenik şartları taşıyacak.
g)Binanın dışından baca çıkarılmayacak,çıkarılması halinde o parsel içerisinde bulunan binadaki bağımsız bölüm sahiplerinden izin alınacak ve baca kamuflaj yapılarak binanın renginde boyanacak,(Meclis kararı 7 Temmuz 2005)
h)Aşçılık için ustalık belgesi bulunacak.
I) Mutfakta sıcak su tertibatı ve sıcak su bulunacak
İ)Salondan ayrı bir yerde hizmetliler için bir soyunma odası veya dolabı bulunacaktır.
J)İşyerinin durumunu gösterir detaylı yerleşim krokisi çizdirilecek teknik bir kişiye.Bu yerleşim krokisi izinsiz değiştirilemeyecek.
k)Sulu filitre gerektiren fırınlarda mutlaka aboneye bağlı ayrı bir su sayacı takılı olacak
Gerekli Belgeler
1-Nüfus cüzdanı sureti ve ikametgah senedi .(muhtarlık tasdikli)
2-2 adet fotoğraf
3-Tapu fotokopisi.
4-Yapı kullanma izni kağıdı.
5-Kiralıksa Kira mukavelesi aslı veya Noter tasdikli sureti.
6-Vergi levhası fotokopisi.
7-İlgili Esnaf odası veya Ticaret odası kaydı fotokopisi.
8-Ustalık belgesi meslek dalına göre.
9-Sigorta veya bağ kur belgesi ,yada emeklilik cüzdanı fotokopisi.
10-Çöp konteynır alınacak ve faturası.
11-İşyerinde su abonesi kartlı sayaç takılacak
12-Aynı adrese daha önce verilmiş Açma ruhsatı varsa Belediyeye geri iade edilecek.
13-İtfaiyeden yangın önlemi alınmıştır raporu gelecek.
14-Emniyete kimlik bildiriminde bulunduğuna dair kimlik bildirimi belgesi fotokopisi.
15-İmza sirküleri,Ticaret Sicil gazetesi fotokopisi (Şirket olması halinde )
16-C.Savcılığından yeni tarihli sabıka kaydı (sabıkası olanlar mahkeme kararları ile birlikte) getirilecek. B.M.Kararı 28.10.2004
Dipnot:Yukarıda belirtilen şartlar ve istenen belgeler kesinlik belirtmemektedir,sadece ön bilgi amaçlıdır.